تعمير گيربكس
گيربكس قطعه اي است كه نيروي توليد شده توسط موتور را به چرخ هاي ماشين انتقال مي دهد و از اين طريق باعث حركت آن مي گردد. اين قطعه، رابط بين موتور و چرخ هاي ماشين مي باشد.
در لغت نامه زبان فارسي به معناي جعبه دنده مي باشد. در فرهنگ معين به جعبه اي گفته مي شود كه دنده ها در آن قرار دارند و قدرت حركت موتور به اين جعبه منتقل مي شود. سپس به كمك اين دنده، به قسمت هاي ديگر انتقال مي يابد. در اين مطلب ميخواهيم در مورد گيربكس اتوماتيك و ديگر انواع گيربكس براي شما توضيح دهيم.
تاريخچه گيربكس
مطالعه منابع مختلف نشان مي دهد كه مردم يونان باستان اولين افرادي بودند كه اجسامي شبيه به چرخ دنده هاي امروزي ساختند. آنها اين چرخ دنده ها را از چوب ساخته و با چربي حيواني روغن كاري مي نمودند. با استفاده از اين ابزار، اجسام سنگين مانند مصالح را جابه جا مي كردند. در برخي موارد هم ، اين دستگاه را براي انتقال آب از سطحي به سطح ديگر به كار مي بردند.
در قرن 18 ميلادي و همزمان با انقلاب صنعتي در انگلستان، گيربكس هاي امروزي ساخته شدند. در آن زمان در صنعت نساجي مورد استفاده قرار مي گرفتند.
امروزه پيشرفت هاي زيادي در زمينه چرخ دنده ها صورت گرفته است. اما در آينده شاهد پيدايش نسل جديدي از گيربكس ها با قابليت هاي بيشتر و ابعاد مناسب تري خواهيم بود.
وظايف گيربكس :
تنظيم ، كنترل و انتقال قدرت از يك منبع چرخان به بخشي ديگر : تعمير گيربكس باعث انتقال قدرت از موتور به قسمت هاي ديگر مي شود. به عبارتي به راننده كمك مي كند تا بتواند خودرو را با سرعت هاي مختلف در شرايط متفاوت كنترل كند.
– پيشگيري از سرعت هاي ناخواسته : در جاده ها و سطوح شيبدار به راننده كمك مي كند تا اختيار سرعت اتومبيل را در دست داشته باشد.
– تنظيم جهت حركت خودرو : گيربكس، شرايطي را فراهم مي كند تا خودرو به جلو يا عقب حركت كند. همچنين به خودرو قدرت حركت معكوس مي دهد.
– امكان درجا كار كردن موتور : در برخي مواقع كه نياز به حركت نيست، اما بايد موتور فعال باشد، مانع انتقال نيروي موتور به چرخ ها مي شود.
ساختمان كلي گيربكس :
در ساختمان يك گيربكس، تعدادي چرخ دنده وجود دارد كه بر روي هم سوار شده اند. هر چرخ دنده نشان دهنده يك دنده بر روي دسته دنده خودرو مي باشد. همه افرادي كه رانندگي مي كنند، به دفعات زيادي با دسته دنده سر و كار دارند. اين دسته، رابط بين راننده و گيربكس مي باشد. هر بار كه راننده، دنده را تغيير مي دهد به گيربكس فرمان مي دهد كه از چه چرخ دنده اي براي انتقال قدرت استفاده كند. ساختمان كلي در گيربكس هاي اتومات هم به اين شكل مي باشد.
.گيربكس دستي (Manual):
در اين نوع از گيربكس ها، راننده با فشردن پدال كلاچ، قدرت را به گيربكس منتقل مي كند. سپس از طريق چرخ دنده ها، به محور خروجي و بعد چرخ ها انتقال مي يابد.
راننده بايد با تعويض دنده به وسيله دسته دنده و فشار پدال به درگيري كلاچ با موتور كمك نمايد. در اين حالت، كنترل خودرو كاملا در دست راننده مي باشد. او با تصميم خود، سرعت خودرو را افزايش يا كاهش مي دهد.
– گيربكس ترتيبي (غير سنكرونيزه): عملكرد اين گيربكس ها به صورت منظم و پشت سر هم مي باشد. براي انتقال از سرعت 2 به 4 بايد اول به سرعت 3 و بعد به 4 برود. به اين معني كه امكان تعويض مستقيم دنده از 2 به 4 وجود ندارد. اين مسئله شرايط سختي را براي رانندگان فراهم مي نمود.
امروزه اين گيربكس ها در موتورها مورد استفاده قرار مي گيرند و در خودروها به كار نمي روند.
– گيربكس غير ترتيبي (سنكرونيزه): در اين نوع گيربكس ها، برخلاف نوع قبل، تعويض دنده به صورت منظم و پشت سر هم نمي باشد. امروزه در بسياري از سواري ها از اين نوع گيربكس استفاده مي شود. در اين شرايط امكان انتقال سرعت از 2 به 4 وجود دارد.
برچسب: ،
ادامه مطلب